“WE STAAN MET ALLE FRIEZEN ACHTER ELKAAR”

Als klein kind ben ik opgegroeid in Friesland en ook al woon ik voor mijn sport doordeweeks in Brabant, nog steeds spreek ik elke dag de Friese taal. Ik voel me daarom erg verbonden met de andere Friese (para-) topsporters en ben trots op hun goede resultaten de afgelopen tijd!

Sinds oktober 2013 ben ik officieel onderdeel van de Fryske parasporthelden, een groep Friese topsporters met paralympische ambities. Samen willen we de paralympische sport naar een hoger niveau tillen en samen met Sport Fryslan mensen met een handicap stimuleren om te gaan sporten. Geen handicap weerhoud je er namelijk van om van sport te genieten!

“De paralympische sport in onze provincie is van een erg hoog niveau en ik ben er trots op om daar onderdeel van uit te maken”

Ik vind het erg mooi om te zien dat ik in het team niet de enige ben die zich de afgelopen jaren goed heeft ontwikkeld. Zo hebben we met Alyda Norbruis en Tristan Bangma twee grote troeven bij het baanwielrennen en heeft Liesette Bruinsma zich in kort tempo tussen de paralympische wereldtop gezwommen. De paralympische sport in onze provincie is van een erg hoog niveau en ik ben er trots op om daar onderdeel van uit te maken. We hebben met het team een Whatsapp-groep, komen een paar keer per jaar bij elkaar en zelf heb ik veel contact met bijvoorbeeld Alyda (foto: onder). Daardoor voel ik me enorm betrokken bij hun prestaties. 

Ik volg zelf ook veel Friese sporters, zowel olympisch als paralympisch. Voorbeelden voor mij zijn bijvoorbeeld Epke Zonderland en Jorrit Bergsma, maar ook Doutzen Kroes, ook al komt ze niet uit de sport. Daarnaast is Foppe de Haan, wiens stichting mij ondersteunt, een grote inspiratiebron voor mij. Je merkt dat Friezen heel trouw zijn aan hun provincie en dat we allemaal achter elkaar staan om elkaar te steunen. Dat is een heel gaaf gevoel!

“Je merkt dat Friezen heel trouw zijn aan hun provincie en dat we allemaal elkaar steunen”

De afgelopen weken heb ik met veel plezier de prestaties van mijn mede-Friezen gevolgd. Bij de WK para-cycling werd Alyda voor de zevende keer wereldkampioen en won ze ook nog eens zilver, terwijl Tristan met zijn teamgenoot Teun Mulder twee zilveren plakken won. Met oog op de Paralympische Spelen laten we als Friezen al heel wat van ons zien! Zij inspireren mij met hun prestaties en ik hoop dat ik voor hun hetzelfde kan betekenen. Ook in Rio zullen we van ons laten horen!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: